TWAROŻEK MIGDAŁOWY
Kilka dni temu na blogu jadłonomia ( tak tym ulubionym kuchennym ) znalazłam przepis na twarożek migdałowy . Coraz częściej myślę o tym , że kolejnym etapem mojego życia będzie przejście na weganizm a twarożki uwielbiam więc dziś na śniadanie był twarożek nie twarożek z migdałów .
Moje pierwsze spostrzeżenia - nie smakuje migdałami czego się obawiałam, bo nie lubię smaku moczonych migdałów, a przede wszystkim ich zapachu - tu zupełnie tego nie czuć .
Twarożek robiłam z płatków migdałowych zamiast całych migdałów lub słupków i wydaje mi się, że płatków musi być więcej niż pół szklanki bo mnie wyszedł za rzadki .
Smak przepyszny z koperkiem i świeżą zieloną cebulką a do tego żytnia buła ( niestety nie własnej roboty )
Smacznego .
Przepis
1/2 szklanki migdałów lub słupków
( ja dałam płatki migdałowe i wg mnie powinno być ich więcej niż pół szklanki lub później mniej płynów dodawać )
4 łyżki mleka roślinnego ( u mnie owsiane )
2 łyżeczki soku z cytryny
sól pieprz do smaku
świeże zioła ( u mnie koperek i zielona cebulka )
Migdały zamoczyć na noc w wodzie, jak są całe w łupinkach trzeba je przez zmiksowaniem obrać , ja trochę je rano odcedziłam bo mi pływały całkiem . Wszystkie składniki zmiksować blenderem na masę o konsystencji twarożku .
Z podanej ilości starczyło mi na 3 kanapki - stanowczo za mało następnym razem robię więcej .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz