CZOSNEK NIEDŹWIEDZI
Pesto z czosnku niedźwiedziego
duuuża garść listków z łodyżkami czosnku niedźwiedziego , tyle ile się mieści w blenderze ( mój ma pojemność ok. 750 ml )
uprażone na patelni na złoto migdały - u mnie ok. pół szklanki płatków migdałowych ( mogą być orzeszki piniowe, pistacje, orzechy nerkowca )
oliwa w ilości zależnej od ilości czosnku
sól
listki i gałązki zmiksować w blenderze na gładką masę , dodać sól i migdały miksując dolewać oliwę aż składniki się dobrze połączą .
przełożyć do słoiczka , zalać wierzch oliwą i można przechowywać w lodówce kilka dni ( o ile ktoś wytrzyma i nie wyje wszystkiego od razu )
Pesto jest cudowne, o mocnym aromacie czosnku i przepięknym energetyzującym zielonym kolorze . Smakuje z ciepłą bagietką , z makaronem , jako dodatek wzmacniający smak zup np. z zielonego groszku - do której pasuje obłędnie. Dziś dodałam go również do zielonego curry z warzywami .
Można również zmiksować sam czosnek bez dodatku migdałów i oliwy i zamrozić w pojemniku na kostki lodu , żeby móc się nim cieszyć również za kilka miesięcy . Przechowywać w szczelnie zamykanym plastikowym pojemniku lub woreczkach do mrożonek .
Spagetti z pesto niedźwiedziowym
szybki pyszny piękny obiad gotowy w 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz