wtorek, 14 maja 2013


CZOSNEK NIEDŹWIEDZI
 







Pesto z czosnku niedźwiedziego 

duuuża garść listków z łodyżkami czosnku niedźwiedziego  , tyle ile się mieści w blenderze ( mój ma pojemność ok. 750 ml )
uprażone na patelni na złoto migdały - u mnie ok. pół szklanki płatków migdałowych ( mogą być orzeszki piniowe, pistacje, orzechy nerkowca )
oliwa w ilości zależnej od ilości czosnku 
sól 

listki i gałązki zmiksować w blenderze na gładką masę , dodać sól i migdały miksując dolewać oliwę  aż składniki się dobrze połączą . 
przełożyć do słoiczka , zalać wierzch oliwą i można przechowywać w lodówce kilka dni ( o ile ktoś wytrzyma i nie wyje wszystkiego  od razu ) 


Pesto jest cudowne,  o mocnym aromacie czosnku i przepięknym energetyzującym zielonym kolorze  . Smakuje z ciepłą bagietką  ,  z makaronem , jako dodatek wzmacniający smak zup np. z zielonego groszku - do której pasuje obłędnie. Dziś dodałam go również do zielonego curry z warzywami . 

Można również zmiksować sam czosnek bez dodatku migdałów i oliwy i zamrozić w pojemniku na kostki lodu , żeby móc się nim cieszyć również za kilka miesięcy . Przechowywać w szczelnie zamykanym plastikowym pojemniku lub woreczkach do mrożonek . 


 Spagetti z pesto niedźwiedziowym 
szybki pyszny piękny obiad gotowy w 10 min. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz